BMWSportTouring BMWST DB
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#1001971 - 12/05/17 01:30 AM K1300GT 2009 rough idle  
Joined: Oct 2017
Posts: 5
Utazo89 Offline
Just Joined
Utazo89  Offline
Just Joined

Joined: Oct 2017
Posts: 5
I bought few months ago this used bike. I like it a lot. It had two problems. The heated seat was not heating, (I fixed it) and it has a rough idle. (it also backfires during deceleration, but I've read that it happens, when the muffler is not OEM).
Once the engine is warm, the idle is a bit better, but the needle is moving up and down a bit. I am new to this system, so I cannot tell, if that is normal, or not? Could it be the plugs? I have service records, but I cannot see, when the plugs were replaced. Could it be a ' recall issue ', which was not done? Please, advice. Thanks.

Last edited by Utazo89; 12/05/17 01:32 AM.
#1002008 - 12/06/17 12:01 AM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: Utazo89]  
Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
beemerman2k Offline
Administrator
beemerman2k  Offline
Administrator
Member

Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
Ellington, CT
I was having significant fueling issues on the 2009 K!300GT I bought used last summer. Rough idle, stalling, etc. Took it to Max BMW where the mechanic updated the fuel system with the latest software updates, and that fixed it. Bike runs perfectly now and there are no more fueling issues to report.

Engine pulls like an ox, but then you know that by now. Congrats on the bike!

[img]http://www.gondorphotography.com/Vehicles/Motorcycles/BMW-K1300GT/i-rGkD3gk/A[/img]

Last edited by beemerman2k; 12/07/17 12:38 AM.

beemerman2k
'00 R1100RT Opal Blue Metallic
<11 year haitus from motorcycling cry >
'09 K1300GT U of Michigan Blue, baby! thumbsup
Defeat is my teacher, not my master - Bruce Lee
#1002013 - 12/06/17 03:13 AM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: Utazo89]  
Joined: Oct 2017
Posts: 5
Utazo89 Offline
Just Joined
Utazo89  Offline
Just Joined

Joined: Oct 2017
Posts: 5
Thanks beemerman. What was the fueling issue, precisely? Idle rough and stall, or more?

Last edited by Utazo89; 12/06/17 03:16 AM.
#1002047 - 12/07/17 12:34 AM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: Utazo89]  
Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
beemerman2k Offline
Administrator
beemerman2k  Offline
Administrator
Member

Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
Ellington, CT
That was it, mostly, but the stalling was the most annoying. I'd coast to a traffic light or a stop sign and next thing I know, my engine is no longer running. Hit the starter button and it fires back up, but still. No such issues now. Fueling is finally up to the standards of the rest of the motorcycle.


beemerman2k
'00 R1100RT Opal Blue Metallic
<11 year haitus from motorcycling cry >
'09 K1300GT U of Michigan Blue, baby! thumbsup
Defeat is my teacher, not my master - Bruce Lee
#1002070 - 12/07/17 09:06 PM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: beemerman2k]  
Joined: Oct 2017
Posts: 5
Utazo89 Offline
Just Joined
Utazo89  Offline
Just Joined

Joined: Oct 2017
Posts: 5
Thanks. I will take to the service and let them upgrade the software.

#1002096 - 12/08/17 01:23 PM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: beemerman2k]  
Joined: Oct 2017
Posts: 5
Utazo89 Offline
Just Joined
Utazo89  Offline
Just Joined

Joined: Oct 2017
Posts: 5
I called the bmw service, where this bike was always serviced and the mechanic said that my bike is updated on the software. He asked me to bring it in and they will check it out. We figured out that the plugs were not replaced for at least 2 years now, so I might order that and some testing on this idle problem. The muffler is not OEM, which could be another reason for the fluctuation. I'll know more after Thursday and I will share.

#1002292 - 12/13/17 12:49 AM Re: K1300GT 2009 rough idle [Re: Utazo89]  
Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
beemerman2k Offline
Administrator
beemerman2k  Offline
Administrator
Member

Joined: Jul 2000
Posts: 7,087
Ellington, CT
I'll be interested in knowing what comes of your research. I bought my bike with 6K on the odo and the 6K service just competed by the same dealership under the prior owner. I was surprised to learn the latest firmware hadn't been applied. I say this to say make sure your latest firmware is applied even if you have to take it elsewhere for a second opinion.

I understand the plugs are no small matter to replace on this engine, which surprises me, but given that's the case it shouldn't be a surprise the work hadn't been done in a while.

Good luck!


beemerman2k
'00 R1100RT Opal Blue Metallic
<11 year haitus from motorcycling cry >
'09 K1300GT U of Michigan Blue, baby! thumbsup
Defeat is my teacher, not my master - Bruce Lee

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0
Page Time: 0.010s Queries: 15 (0.002s) Memory: 2.7659 MB (Peak: 2.9286 MB) Zlib enabled. Server Time: 2017-12-18 14:33:40 UTC